undring

UNDRING
Er det
du som er stum
eller er det
jeg som er døv,
spør jeg meg selv.

©gamle ugle

Dette innlegget ble publisert i følelser og tanker, stillhet og tid. Bokmerk permalenken.

21 svar til undring

 1. mormor sier:

  Eller er det taust og stile?

 2. bibbi sier:

  Ja, jeg undres stadig…

 3. BAMBI sier:

  jeg og …

 4. BAMBI sier:

  Åjoda, er ei ekte prinsesse i tusen og ei natt! Så det så! Og det er ikke bare i mitt eventyr…

 5. BAMBI sier:

  Hør, hør
  i nord og sør
  øst og vest

  når prinsessa åpner munnen
  da blir det blest
  akkurat nå er hun nummen
  en dag er den tid svunnen
  da blir det fest
  til man blir yr

  men aller mest
  eventyr

 6. BAMBI sier:

  Klangen av voggesang
  bysser prinsessa i drømmeland …

 7. Gambetti sier:

  På skolen lærte vi vel at kommunikasjon har en sender og en mottaker og så i midten er det et medium med støy som forbinder senderen til mottakeren. I en samtale så er det ordene som gjør at senderen og mottakeren kan oppnå kontakt med hverandre.

  Men hva om ståstedet er så forskjellig at ordene ikke har samme mening for de to menneskene som prøver å kommunisere? Erfaringsgrunnlaget er forskjellig og det er ulike ting som legges i ordene.

  Når de to menneskene står for langt fra hverandre, blir ordene meningsløse. Det blir ingen kommunikasjon. Du er stum og jeg er døv.

  Kanskje stillheten ville vært bedre fra først av? Da slapp vi illusjonen om at mennesker kunne forstå hverandre.

  • gamle ugle sier:

   Jeg har skrevet om ordkommunikasjon i diktet Ord. Jeg tenkte nok dette diktet som en indre kommunikasjon, meg selv som snakker med meg selv. Men det kan kanskje leses annerledes? I så fall er det flott.
   Kommunikasjonsteorier finnes det mange av, ikke alle opererer med sender – mottaker og koding – avkoding. Og, hvis kommunikasjon er nonverbal, og dermed mangetydig, da handler det om noe annet. Da er det nok mer delte opplevelser, og erkjennelse av at opplevelsene vil være ulike uansett.
   Ja, forstå hverandre fullt ut, det kan vi neppe. Men vi kan oppleve samhørighet og gjenkjennelse. Men, vi er eksistensielt alltid alene, mener jeg.

   • Gambetti sier:

    Riktig, indre kommunikasjon. Da blir det plutselig noe helt annet igjen 🙂

    Jeg har av og til snakket med andre mennesker som på det sterkeste benekter at de har noen samtale inne i seg. Selvsnakk blir ikke så mye diskutert har jeg inntrykk av. Folk tror kanskje at de blir beskyldt for å høre stemmer…

    Non-verbal kommunikasjon er som du påpeker mer sammensatt enn ord.

    Jeg har lest at i datamaskinteori så lærer man at all informasjon kan uttrykkes i potenser av 2, og dermed kan informasjon reduseres til nullere og enere i lange remser. Så nonverbal kommunikasjon tilsvarer da et billedgjenkjennelsprogram med punkter for hver del av kroppen, med data for endring av punktene over tid.

    Men vil det ikke gå an å si at dette billedgjenkjennelsesprogrammet da går inn og erstatter ‘medium’ slik at den opprinnelige kommunikasjonsteorien likevel holder stikk? Informasjonen er bare enkapsulert på en annen måte…

    Enig i at vi er eksistensielt alene. Det finnes jo en del god science-fiction litteratur hvor menneskelignende raser på andre planeter har «group-think», og alle vesener inngår i den samme hjernen til tross for ulike fysiske lokasjoner. Altså, til forskjell fra oss.

    • gamle ugle sier:

     Selvsnakk, kanskje er ikke alle like oppmerksomme på det? Vi som er litt analytiske tar det muligens for gitt?

     Er nok litt skeptisk til verdien av dataprogrammering av nonverbal kommunikasjon. Da jeg studerte musikkvitenskap var det en del snakk om programmering, hvordan man la inn den lille menneskelige urytmiskheten, f.eks., som skulle gi et ikkemaskinelt preg til musikken. Sikkert noen som har gått videre på dette siden da…

     Tror totalkommunikasjon er så mangedimensjonal at den er litt uoverskuelig. For meg som er opptatt av kunst er det helt ok at det ikke så lett kan fanges inn i tall og dens slags. Lever godt med det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s